Kryptoaktier – bästa aktier i kryptovalutor att hålla ett öga på (Bitcoinaktierna)

Ända sedan Bitcoin skapades 2009och sedan även fler kryptovalutor har det funnits förhoppningar om att denna decentraliserade kryptovaluta ska komma att bli ett revolutionerande sätt att betala på.

Själva priset i Bitcoin och kryptovalutor fluktuerar kraftigt även om den långsiktiga trenden hittills varit starkt positiv.

Frågan är – hur investerar man i Bitcoin occh krypto utan att spekulera direkt i själva priset på kryptovalutan?

Svaret heter Bitcoinaktier.

Bolag som på ett eller annat sätt investerar i Bitcoin, kryptoteknik eller relaterade tjänster kan bli stora vinnare om kryptovalutan får fotfäste på riktigt.

I denna artikel går jag igenom några av de aktier inom denna bransch som verkar vara de mest lovande. Ja, för du får se upp – det finns även ganska många förhoppningsbolag inom detta segment. Dessa ska vi undvika.

Miss inte vår aktieportfölj med Krypto. och Bitcoinaktier

Aktier i fintech och tradingplattformar för Bitcoin och krypto

Kryptobranschen växer så det knakar och idag finns många företag med direkt eller indirekt kryptorelaterad verksamhet att investera i. Nedan listas några spännande aktier som finns att handla hos Avanza, följt av mer detaljerade beskrivningar av respektive bolag.

 1. Microstrategy
 2. Square Inc
 3. Marathon Patent Group Inc
 4. Silvergate Capital Corp
 5. PayPal
 6. CME Corp
 7. Meta Platforms Inc (Facebook)
 8. Visa
 9. Mastercard
 10. NVIDIA
 11. AMD
 12. Shopify
 13. Salesforce
 14. Overstock.com

En tradingplattform är en slags webbplats där det går att köpa och sälja olika kryptovalutor.

Det går att sätta in pengar i form av en ”vanlig” valuta som exempelvis svenska kronor eller amerikanska dollar, men ofta även kryptovaluta som till exempel Bitcoin.

När du satt in pengarna går det att trada mellan olika kryptovalutor. Själva tradingplattformen tjänar pengar genom att ta ut växlingsavgifter och uttagsavgifter.

Microstrategy

Microstrategy är ett företag som tillhandahåller affärsinformation, mjukvara och molnbaserade tjänster.

Lite förenklat kan man säga att Microstrategy utvecklar programvara med vilken företag och organisationer kan analysera interna och externa data för att fatta bättre beslut. Informationen kan också användas av företag som skapar mobilappar.

Utöver detta har företaget konsulttjänster, supporttjänster och olika former av utbildning.

Microstrategy gjorde sig känd inom kryptovalutakretsar i augusti 2020 då företaget investerade 250 miljoner amerikanska dollar i Bitcoin. Detta följdes av fler köp och totalt handlade Microstrategy Bitcoin för 1 miljard dollar.

Köpet av Bitcoin har förvandlat fokus i bolaget från att vara ett tjänsteföretag till att bli en kapitalförvaltare. Aktiekursen har utvecklats explosionsartat som ett resultat av att Bitcoinpriset stigit.

Möjligtvis kan Microstrategy komma att utnyttja sin kunskap och erfarenhet inom affärsanalys för att fungera som en drivkraft att få Bitcoin att bli mer allmänt accepterat i affärskretsar.

Köp Microstrategy på Avanza

Square Inc

Square erbjuder mobila betallösningar för företag. Tänk kortterminaler, POS, kvittoskrivare och e-handel.

Lite som en motsvarighet till svenska iZettle.

Utöver traditionella betalmetoder har Square även teknik för P2P-betalningar. P2P står för Peer to Peer och innebär att en kund ska kunna betala till en säljare utan mellanhand.

Bolaget ligger även i framkant när det gäller Bitcoin. 2018 gjorde Square så att app-användarna kunde köpa och sälja Bitcoin direkt i appen. Även om det då mest var ett marknadsföringsknep har det säkert bidragit till att bolaget kunnat fyrdubbla användarbasen de senaste tre åren.

Företaget satsar sedermera även på något som det kallar för Square Crypto. Det är ett initiativ för att hjälpa open source-projekt som syftar till att göra Bitcoin till världens främsta valuta.

I oktober 2020 köpte Square Bitcoin för 50 miljoner dollar, något som visar att företaget tror på denna kryptovaluta.

Spekulation eller investering? Square själva menar att köpet motiverades av en vilja att stärka balansräkningen. Uppenbarligen är företaget hur som helst övertygat om att Bitcoin är här för att stanna och vi kan gissa att det kommer att implementera kryptobetalningar i sina tjänster.

Köp Square på Avanza

Marathon Patent Group Inc

Marathon Patent Group är ett av de första börsnoterade bolagen inom cryptomining.

Det driver ett eget datacenter med en total kapacitet på hela 105 megawatt. När miningcentret är färdigutvecklat kommer det att ha 21500 Bitcoin-miningmaskiner av typen Antminer Bitmain S-19 Pro.

I ett separat datacenter har Marathon Patent Group 2060 ASIC Bitcoinmaskiner.

Att skapa Bitcoinkedjor är energikrävande. Därför är hög energieffektivitet nödvändigt för att vara konkurrenskraftig på marknaden. Det är också en av de viktigaste delarna av företagets plan.

En annan hörnsten är att förse marknaden med en minst sagt brutal miningkapacitet. Varför är det viktigt? Jo, med en högre kapacitet kan företaget vinna fler och bättre mininguppdrag och därmed få en bättre ROI än mindre miners.

Hur stort är då detta? Det är mycket stort. Marathon Patent Group står idag för 6,4 procent av den globala produktionen av nya Bitcoins.

Att köpa denna typ av aktie i en Bitcoinminer kan vara ett intressant alternativ till att investera direkt i Bitcoin.

Köp Marathon Patent Group hos Avanza

Silvergate Capital Corp

Silvergate Capital är en slags bank med fokus på digitala valutor.

Företaget driver en egen global plattform genom vilken det är möjligt att skicka pengar (amerikanska dollar) när som helst på dygnet, sju dagar i veckan.

Med hjälp av denna plattform kan banken förmedla pengar från plattformar för kryptovalutahandel och institutionella investerare.

Silvergate Capital har även bankkonton i USD där kunderna kan förvara sina ”vanliga” pengar.

Bland kunderna finns som sagt handelsplattformar för kryptovalutor. Företaget har även institutionella investerare som kunder. Här hittar vi riskkapitalister, hedgefonder, Private Equity och traditionella fondförvaltare.

Utöver detta har Silvergate kunder bland diverse app-utvecklare, digitala plattformar, Bitcoin-miners med flera.

Köp Silvergate Capital Corp på Avanza

PayPal

PayPal är ett av världens främsta bolag för onlinebetalningar.

Det är ett sätt för e-butiker att ta betalt för sina produkter direkt via PayPal eller genom kortbetalningar som exempelvis med Visa och Mastercard.

PayPal används också av privatpersoner som vill skicka eller ta emot pengar till och från andra privatpersoner.

Företaget tjänar pengar genom att ta ut en avgift för varje transaktion samt i form av valutaväxlingsavgifter.

Kryptoaktier - PayPal
PayPal har haft en imponerande kursutveckling de senaste åren. Nu erbjuder företaget även handel i kryptovalutor.

Från och med 2021 erbjuder PayPal handel i kryptovaluta direkt genom sin mobilapp. Där kan användarna välja mellan att köpa och sälja Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash och Litecoin.

En fördel för användarna är tryggheten. Företaget lovar samma trygghet som för övriga transaktioner på sin plattform.

För dig som vill investera i Bitcoin eller snarare tekniken bakom bör alltså PayPal vara en av aktierna att hålla koll på.

Köp PayPal på Avanza

Grayscale Bitcoin Trust

Grayscale Bitcoin är en Bitcoinaktie som fått ganska stor uppmärksamhet I USA. Företaget skryter med att vara första publika bolag att investera i kryptovalutan och samtidigt rapportera till översynsmyndigheten SEC.

Företagets affärsidé är att passivt investera i Bitcoin. Syftet är att ge aktieägarna en chans att exponera sig mot valutan utan att själva behöva köpa Bitcoins.

Tyvärr handlas denna aktie på OTCQX (over-the-counter eller ”handel över disk”). Det innebär att den inte är noterad på en börs eller annan handelsplats. Aktien går dock att köpa hos Avanza om du lägger ordern per telefon.

Öppna konto hos Avanza

Coinbase

Den absolut mest använda tradingplattformen idag är Coinbase.

Det måste väl vara en attraktiv Bitcoinaktie?

Coinbase grundades 2012 och har sedan dess fått över 35 miljoner kunder i över 100 länder. I dagsläget stöds ett 50-tal kryptovalutor men det finns planer på att erbjuda kunderna att köpa och sälja tusentals olika valutor.

Än så länge är Coinbase helt privatägt och går alltså inte att handla på börsen. Men i december 2020 blev det klart att bolaget förbereder sig för en börsintroduktion.

Exakt när är oklart och det beror också på hur responsen blir från den amerikanska översynsmyndigheten SEC. Myndigheten har hittills haft en restriktiv hållning till företag som arbetar med kryptovaluta, men kanske är marknaden mogen att ta nästa steg.

Jag håller ett öga på Coinbase IPO.

CME Group

CME Group är världens främsta aktör inom derivatprodukter. Det blev också det första företag att erbjuda Bitcoin-futures 2017.

Om du tror på marknaden för kryptovalutor och vill exponera dig mot den utan att nödvändigtvis äga Bitcoin eller en annan kryptovaluta kan detta vara en möjlighet.

När du äger aktier i CME Group blir du delägare i ett företag som tjänar pengar på att folk köper och säljer derivatprodukter mot Bitcoin och andra underliggande tillgångar.

Köp CME Group på Avanza

Meta Platforms Inc (fd Facebook)

Ett av de mest berömda namnen inom denna kategori är faktiskt det sociala nätverket Facebook. DennaFAANG-aktie har redan gjort en hissnande resa sedan börsnoteringen 2012.

2017 började Facebook forska på kryptovalutor och 2019 blev det känt att det fanns planer på att lansera en nya valuta vid namn Libra. Senare bytte den namn till Diem.

Tanken är att det ska bli en slags centraliserad kryptovaluta bunden till dollarn. Ursprungligen skulle värdet vara bundet till en korg av världsvalutor – amerikanska dollar, euro, japanska yen, brittiska pund och singaporedollar. Nu verkar det som att det enbart blir USD.

Varför är detta intressant? Runt en tredjedel av världens befolkning saknar fortfarande ett bankkonto. På samma sätt som många i tredje världen aldrig ägt en fast telefonlina utan gått direkt till att använda mobiltelefon kan många komma att använda ett betalmedel som Diem innan de ens provat använda kontokort.

Köp Meta Platforms Inc på Avanza

Visa eller Mastercard

De bästa aktierna för att tjäna pengar på kryptovaluta behöver inte nödvändigtvis vara de häftigaste startupbolagen.

Visa och Mastercard har världsdominans för kortbetalningar och du kan räkna med att dessa jättar försöker hänga med i det som händer inom kryptovalutor.

Under 2020 började Visa ett samarbete med Coinbase. Mastercard började samarbeta med BitPay.

Dessa företags dominans och enorma köpkraft gör att de ganska lätt kan köpa upp intressanta bolag inom Bitcoin och krypto om de bedömer att det är dit världsmarknaden för betallösningar är på väg.

Köp Visa hos Avanza

Köp Mastercard hos Avanza

Företag med utrustning för kryptomining

De verkliga vinnarna i guldruschen i USA var ofta inte guldgrävarna utan de som tillverkade och sålde spadar. Lite så kan det vara med kryptovalutor.

Det finns bolag som förser marknaden med den tekniska utrustning som krävs för att skapa kryptovaluta – kryptomining. NVIDIA och AMD är de mest kända.

NVIDIA

NVIDIA är den mest berömda tillverkaren av grafikkort och grafikprocessorer för datorer (GPU) i världen.

Varför är GPU viktigt för kryptovalutor? Dessa grafikprocessorer kan utföra ett stort antal beräkningar per sekund. Denna datakraft är välkommen när man vill skapa block i blockkedjan, det vill säga ”cryptomining”. Med rätt utrustning kan denna business vara lukrativ.

De senaste åren har NVIDIA varit framgångsrikt och aktien har älskats av marknaden. Så här ser kursutvecklingen ut de senaste 10 åren jämfört med Dow Jones Index:

Bitcoinaktier - NVIDIA

Aktiekursen är upp över 3400 procent, varav den främsta utvecklingen skett de senaste åren.

En intressant aspekt av NVIDIA är att detta bolag på intet sätt enbart exponerar sig mot Bitcoin och andra kryptovalutor. En stor del av försäljningen kommer från den datautrustning som säljs till datacentra, gamers och 3D-studios.

En förhoppning finns också att denna teknik kommer att användas brett i framtidens självkörande bilar. Därför är NVIDIA inte en renodlad Bitcoinaktie, men en av de bästa.

Köp NVIDIA på Avanza

AMD

NVIDIA:s främsta konkurrent heter AMD – Advanced Micro Devices. Detta bolag tillverkar också halvledare men har ett bredare utbud än NVIDIA.

AMD var först en underleverantör till Intel men utvecklades senare till en självständig marknadsaktör inom segmentet processorer. Bolaget köpte upp ATI, en grafikkortskonkurrent till NVIDIA, och tillverkar idag mycket eftertraktad hårdvara bland kryptominers.

Precis som NVIDIA är AMD alltså ingen renodlad Bitcoinaktie. Men det kan vara en fördel för dig som vill ha exponering mot kryptovalutor samtidigt som du får en bredd som gör att risken begränsas.

Så här ser AMD:s resa på börsen ut de senaste 10 åren:

AMD kursutveckling

Precis som NVIDA har AMD utvecklats extra starkt de senaste åren. Aktien har länge varit svagare än konkurrenten men de senaste tre åren har faktiskt AMD varit betydligt starkare.

Köp AMD på Avanza

Bolag som kan utnyttja blockkedjetekniken

Det finns bolag som är ganska avlägset associerade med kryptovalutor men som ändå kan komma att dra nytta av trenden inom sektorn.

Shopify

Shopify är en av världens främsta plattformar för e-handel. Att starta en egen webbutik där är både relativt enkelt och billigt.

Sedan en tid tillbaka låter Shopify sina kunder (butiksinnehavarna) att ta betalt med kryptovaluta. Det fungerar tack vare integrering med en handelsplattform som exempelvis Coinbase eller BitPay.

Att Shopify integrerar väl med Facebook väl gör det hela ännu mer intressant.

Köp Shopify på Avanza

Salesforce

Salesforce är ett av de bolag som är redo att dra nytta av framstegen inom kryptoteknologin.

Detta är en av världens största leverantörer av CRM-system. Med andra ord – programvara som hjälper företag att hålla koll på sina kundrelationer.

Det som gör Salesforce intressant är att VD Marc Benioff har uttryckt sig mycket positiv till blockkedjetekniken och att den är här för att stanna. Företaget har börjat integrera flera lösningar som gör att kunderna lättare ska kunna inkorporera tekniklösningar i sin verksamhet.

Ifall efterfrågan på blockkedjeteknik ökar finns en god chans att det är just Salesforce som blir en av de seriösa aktörerna på området.

Köp Salesforce på Avanza

Overstock.com

Slutligen har vi Overstock.com som säljer märkesvaror till ett rabatterat pris på nätet. Vad har det med Bitcoin att göra?

Två skäl.

Ett – Overstock.com driver indirekt en handelsplattform för kryptovalutor som kallas för tZERO. Det är också en kryptovaluta i sig. tZERO ägs av Medici Ventures som i sin tur ägs av Overstock.

Två – Overstock.com erbjuder redan idag köparna att betala med Bitcoin när de köper produkter i webbutiken. I en värld där kryptovalutor och kanske främst Bitcoin kanske kommer att fungera som en valuta på riktigt har en sådan aktör ett försprång.

Just Overstock är kanske den mest långsökta kryptoaktien i denna lista men ändå värd att nämna.

Köp Overstock på Avanza

Köpa Bitcoin eller Bitcoinaktier?

En befogad fråga för dig som vill investera är – ska jag köpa Bitcoinaktier eller investera i själva kryptovalutan?

Om det enda du vill göra är att investera i Bitcoin eller spekulera i priset är det mycket bättre att köpa riktiga Bitcoin istället för aktier i bolag som arbetar med denna kryptovaluta.

På så vis får du direkt exponering i priset och slipper gå omvägen via en verksamhet som i sig har andra risker utöver den inneboende risk som finns i själva valutan.

I så fall kan du handla Bitcoin direkt via en handelsplattform som exempelvis Coinbase, Kraken, Gemini och Bitfinex.

Det är om du vill satsa på krypto bortom själva priset på valutan som du bör investera i aktier med verksamhet inom denna sektor.

Att köpa aktier istället för kryptovaluta direkt har också fördelen att du kan få exponering mot relaterade branscher. Beroende på vilket bolag du köper aktier i kan du därför få en lägre risk jämfört med att spekulera i valutans prisrörelser.

Det är lite som att jämföra trading i valutor med investering i aktier. Om du vill investera pengar på lång sikt kan det vara intressant att satsa på en vinstdrivande verksamhet. En sådan har ett fundamentalt värde till skillnad från en valuta (exempelvis Bitcoin) som alltid prissätts i förhållande till en annan valuta.

Bitcoincertifikat – ett smart alternativ

Vissa som köper Bitcoinaktier istället för själva kryptovalutan gör det för att slippa föra över pengar till en extern kryptoplattform eller skaffa Bitcoinplånbok.

Det kan kännas osäkert och tanken på att behöva deklarera vinsten och betala 30 procent vinstskatt kan vara avskräckande.

Aktier i Bitcoinföretag kan du däremot ha på ditt vanliga investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring (KF). Det innebär att du slipper betala vinstskatt. Istället betalar du ett litet schablonbelopp på hela innehavet.

Du slipper även krångel med deklarationen.

 

Miss inte vår aktieportfölj med Krypto. och Bitcoinaktier

 

Men visste du att det faktiskt går att få direkt exponering mot Bitcoinpriset utan att äga några Bitcoins och utan att behöva lämna din nätmäklare?

Hos en nätmäklare som Avanza kan du köpa olika certifikat som följer prisutvecklingen i kryptovalutan. Du köper och säljer dem precis som vilket certifikat som helst.

Det är ungefär som att köpa aktier men den stora skillnaden är att du handlar direkt av utgivaren istället för på en andrahandsmarknad.

Precis som när du köper aktier kan du köpa dina Bitcoincertifikat på ett vanligt ISK eller i en KF.

Du slipper bekymra dig för vad Skatteverket kommer att säga om du tjänat pengar på Bitcoin. Du behöver inte heller själv göra något i samband med deklarationen utan nätmäklaren sköter allt pappersarbete.

Här är några exempel på Bitcoincertifikat som du kan köpa hos Avanza:

Om du föredrar att exponera dig mot Bitcoin men med Euro som underliggande valuta går det bra också:

Se upp för trendiga aktier

Som jag nämnde i inledningen gäller det att se upp när du letar efter Bitcoinaktier eller kryptoaktier att investera i.

I takt med att kryptovalutor blivit allt mer populära har det blivit allt mer lukrativt – speciellt för ganska små bolag – att förknippa sig med krypto och Bitcoin.

Att ett bolag som arbetar med blockkedjeteknik har ett namn som förknippas med verksamheten är inte så konstigt.

Men det finns bolag som lägger till hypade ord till namnet bara för att få uppmärksamhet.

Ett berömt exempel är Long Island Iced Tea Corp som 2017 bytte namn till Long Blockchain Corp. Bolaget hade inget med kryptovalutor att göra utan sålde läskedrycker.

Men som du märker finns det många seriösa företag som exempelvis tillhandahåller teknik för Bitcoin men som heter något som inte alls har med kryptovalutor att göra. Ofta är det bland dessa bolag du kan hitta de allra bästa aktierna.

Sammanfattning

Det en hel del aktier som på ett eller annat sätt har exponering mot Bitcoin, blockkedjeteknik och kryptovalutor. Jag har här gått igenom 14 av dessa.

Många investerare som hör ordet kryptovaluta drar öronen åt sig och tänker att det handlar mest om spekulation. Hög risk och uppblåsta förväntningar.

Men bakom mediejippot finns det många som förutspår att kryptotekniken har kommit för att stanna och att det kommer att bli en naturlig del av handeln – inte bara på nätet utan generellt sett.

En förvånansvärt stor del av världens befolkning har aldrig använt en bank eller ett betalkort. Samtidigt växer medelklassen och både köpkraften och tillgången till Internetuppkoppling ökar explosionsartat.

Det är inte långsökt att anta att det kommer att finnas gott om plats för ny teknik och alternativa betallösningar.

I denna artikel har jag gått igenom Bitcoinaktier som är mer eller mindre stabila. Många stora och trygga namn som Nvidia, AMD, Facebook och Shopify som alla på ett eller annat sätt har med kryptotekniken att göra.

Coinbase har ännu inte gjort IPO och är kanske ett lite mer osäkert kort, men det är en av de absolut viktigaste aktörerna på marknaden och kan därför bli en lyckad affär om företaget lyckas ta sig in på börsen.