Kryptovalutakurser – historik samt aktuell valutakurs

Här kan du hitta aktuella valutakurser. Med valutaomvandlarna kan du snabbt och enkelt få fram olika valutakurser. Helt gratis.

Var är Kryptovalutakurser egentligen? – En förklaring av begreppet

Valutakurser är de köp- och säljkurser som uppstår på valutamarknaden. Vill man växla en viss valuta mot en annan så är det den rådande valutakursen som avgör priset.

Att handla med kryptovalutor

I och med att valutakurserna är rörliga och hela tiden förändras, så kan man handla med dessa. Att investera i valutor och att köpa och sälja dessa kan jämföras med aktiehandel. Valutor köps och säljs på den öppna marknaden.

Vad påverkar valutakurser?

Valutakurserna är ibland svåra att förutse. I och med att man alltid ställer två valutor mot varandra så är det alltså två länders ekonomier som bestämmer kursen. När man hör på nyheterna om att kronan försvagats, så innebär det helt enkelt att det blivit billigare att köpa svenska kronor med utländsk valuta. I grunden handlar det om vad marknaden anser att valutan är värd. Alltså vilken köpkraft valutan ska ha jämfört med den andra valutan. Det som framförallt påverkar valutakurserna är hur olika länders centralbanker agerar. Så fort centralbankerna gör något uttalande eller någon förändring gällande räntan så rör sig valutakurserna. Marknaden bedömer allt som centralbankerna gör och det syns omgående på valutakurserna hur olika förändringar mottas.
En person som handlar med valutor försöker att förutse rörelserna. Kanske tror man på en valutas stundande uppgång. Då köper man valutan och siktar på att sälja den dyrare vid ett senare tillfälle. Man kan också investera mer passivt i valutor. Genom att köpa aktier på andra börser när det är köpläge på grund av rådande växelkurser. Ja, då är det en typ av valutahandel också. Kanske går inte aktierna upp så mycket i värde, men valutakursen förändras och man gör helt enkelt en så kalla valutavinst.

Att handla med valutor på nätet

Det har blivit allt mer populär att handla med valutor hos olika nätmäklare. För de som verkligen är inbitna traders så finns det möjligheter att handla med valutor med hävstång. Valutakurser följer ofta mönster, precis som aktier. Det går att identifiera cykler och genom trading tjäna pengar. Trading innebär att man försöker att köpa en valuta när den är på väg att starta en ny uppgång. Sedan gäller det att sälja så nära toppen som möjligt, innan den rör sig nedåt igen.
Vill man investera i valutor men inte aktivt trada själv så finns det alternativ. Valutafonder har blivit allt mer populärt på senare tid. Då kan man få exponering mot olika valutor.

Hur valutakurser påverkar export och import

Många företag arbetar mycket aktivt med sin valutahantering. Speciellt företag som verkar inom export och import. När den svenska kronan är svag så gynnas exportföretagen. Det blir då mer attraktivt för utländska företag att handla från Sverige. De företag som sysslar med import däremot, dom får det svårare. Helt plötsligt blir det dyrare att ta in varor. Även företag som sysslar med inhemsk produktion men som behöver handla råvaror från utlandet påverkas så klart.

Vad händer när vi reser utomlands?

Privatpersoner påverkas också av valutakurser. När vi reser utomlands och den svenska kronan är stark. Ja, då är det extra kul att åka utomlands. Helt plötsligt blir allting billigare. Man får helt enkelt mer valuta för varje krona. Utöver själva valutakursen så har dessutom varje valuta olika stark köpkraft. Det finns många olika sätt för att visa hur det fungerar. Ett av de mest lättbegripliga av dessa är Big Mac-indexet

Big Mac-index

Ofta har man bara en vag känsla över hur billigt eller dyrt det är i ett annat land. Man shoppar och märker att det är lite billigare än hemma. Big Mac-index visar vad en Big Mac från McDonalds kostar i respektive land, med en och samma valuta. Till exempel så kan man alltså i svenska kronor se vad en hamburgare från världens mest kända hamburgerkedja kostar i Irak. Indexet ger en bra indikation på prisläget i respektive land. Ska man ut och resa eller sitter och planerar en resa, ja då är detta index riktigt användbart. Kanske vill man besöka ett land där man kan shoppa ordentligt. Hittar man då 3-4 alternativ som man tycker är spännande så kan man låta Big Mac-indexet fälla det sista avgörandet. Big Mac-indexet introducerades första gången 1986 i The Economist och har sedan dess varit mycket populärt. Förmodligen på grund av att de flesta människor i världen kan relatera till priset på en Big Mac.
Big Mac index - Valutakurser

Den svenska kronan

Den svenska kronan hade under 80-talet en fast växelkurs mot en korg av utländska valutor. Detta fungerade ganska bra fram till dess att 90-talskrisen inträffade. Förtroendet för den svenska valutan gick ned kraftigt och valutan såldes i stora kvantiteter. Värdet sjönk rejält. Det var även då räntan gick upp till rekordhöga 500%, varpå många svenskar tvingades sälja sina hus i panik. Många är än idag skuldsatta efter detta. Kort efter detta så blev den svenska kronan flytande och det har den varit sedan dess.

Valutakurser – Aktuella valutakurser idag och historik

Här finner du aktuella valutakurser samt historik för olika spot- och resevalutor i världen. Med valutaomvandlarna kan du snabbt och enkelt få fram olika kurser. Helt gratis.

Valutakurser

 

Här är en lista med vad valutorna heter i olika länder.

Så här förklarar man vad en valuta är enligt wikipedia.

Vad är en valuta?

En valuta är ett betalningsmedel för ett eller flera länder. Ordet kommer ursprungligen från latinets valeo eller valere, här i betydelsen ”gälla” eller ”vara värd”. Här finner du också aktuella valutakurser.

Världens valutor

ISO 4217 är den standard, fastställd av ISO, som beskriver de trebokstavskoder, valutakoder, som betecknar valutor. Till exempel skrivs svensk krona (SEK), euro € (EUR) och brittiskt pund (GBP). För uppgift om världens länders aktuella valutor, se respektive land.

Historiska valutor

Följande valutor och betalningsmedel används inte längre:

 • antoninianus – Romarriket
 • as – Romarriket
 • austral – tidigare valuta i Argentina
 • belgisk-luxemburgsk franc – tidigare valuta i Belgien och Luxemburg
 • british crown (brittisk krona)
 • cruzeiro – tidigare valuta i Brasilien
 • daler
 • denarius – Romarriket
 • drachme – tidigare valuta i Grekland
 • dupondius – Romarriket
 • ecu – EU
 • salvadoransk colón – tidigare valuta i El Salvador
 • finsk mark – tidigare valuta i Finland
 • fransk franc – tidigare valuta Andorra, Monaco och Frankrike
 • jugoslavisk dinar – valuta i före detta Jugoslavien
 • krugerrand – pseudovaluta, tidigare i Sydafrika
 • maravedi – tidigare valuta i Spanien
 • ostmark – Valuta i det tidigare Östtyskland
 • peseta – tidigare valuta i Andorra och Spanien
 • Reichsmark (riksmark) – valuta i Tyskland före 1945
 • sestertius – Romarriket
 • sovjetisk rubel – Sovjetunionen
 • spansk dollar
 • spansk peso
 • sucre – tidigare valuta i Ecuador
 • toman – tidigare valuta i Iran (osäker uppgift)
 • tysk mark eller d-mark – tidigare valuta i Tyskland
 • österrikisk schilling – tidigare valuta i Österrike

Världens mest använda valutor

Valutakurser

I finans är en Valutakurser den hastighet som en valuta kommer att bytas ut mot en annan. Det är också betraktas som värdet av ett lands valuta i förhållande till en annan valuta. Exempelvis en Exchange interbankräntan av 114 japanska yen till USA-dollar innebär att ¥ 114 kommer att utbytas för varje 1 USD eller att US$ 1 kommer att utbytas för varje ¥ 114. I detta fall det sägs att priset på en dollar i förhållande till yen är ¥ 114, eller ekvivalent som är priset på en yen i förhållande till dollar $1/114.
Valutakurser bestäms på valutamarknaden, som är öppen för ett brett utbud av olika typer av köpare och säljare, och där valutahandel är kontinuerlig: dygnet runt utom helger, dvs handel från 20:15 GMT på söndag till 22:00 GMT fredag. Den dagskursen refererar till den aktuella växelkursen. Framåt växelkurs hänvisar till en växelkurs som är noterad och handlas idag men för leverans och betalning vid en specifik tidpunkt i framtiden.
På detaljistmarknaden valuta Exchange anges olika köp- och Valutakurser av pengar återförsäljare. De flesta yrken är till eller från den lokala valutan. Köpkursen är den hastighet vid vilken pengar kommer återförsäljare att köpa utländsk valuta och säljkursen är den hastighet med vilken de kommer att sälja denna valuta. De noterade priserna i handel införliva dagpenning för en återförsäljarens marginal (eller vinst), annars marginalen kan återvinnas i form av kommissionen eller på annat sätt. Olika priser kan också citeras för kontanter, en dokumentär form eller elektroniskt. Den högsta räntan på dokumentära transaktioner har motiverats som kompenserar för den ytterligare tid och kostnad för clearing dokumentet. Däremot, kontanter är tillgängliga för återförsäljning omedelbart, men ger säkerhet, lagring, och transportkostnader och kostnaden för att binda upp kapital i ett lager av sedlar (räkningar).

Exchange

Valuta för internationella resor och gränsöverskridande betalningar köps huvudsakligen från banker, utländska utbytet mäklarhus och olika former av växlingskontor ändra. Dessa försäljningsställen källa valuta från Interbankmarknaderna, som värderas av banken för internationell betalningsutjämning på 5.3 biljoner US-dollar per dag. Inköp sker i den avista kontrakt ränta. Privatkunder betalar, i form av kommissionen eller på annat sätt, att täcka leverantörens kostnader och generera en vinst. En form av avgift är användningen av en växelkurs som är mindre förmånlig än den grossisterna avistakursen. Skillnaden mellan butik att köpa och sälja priser kallas den bud – fråga spridning.
Valutakurser

Offerter

Valutakurser display i Thailand
Huvudartikel: valutapar
I valutamarknaden är ett valutapar quotationen av det relativa värdet av en valuta mot en annan valutaenhet. Citatet EUR/USD 1.3225 innebär att 1 Euro kommer att köpa 1.3225 US-dollar. Med andra ord, är detta priset för en enhet av euron i amerikanska dollar. Här, kallas euro den ”fast valuta”, medan USD kallas ”rörlig valuta”.
Det finns en marknad-konvention som avgör vilket är den fasta valutan och som är den rörliga valutan. I de flesta delar av världen, ordningen är: EUR – GBP – AUD – NZD – USD – andra. En konvertering från euro till AUD, EUR är den fasta valutan, AUD är den rörliga valutan och växelkursen anger hur många australiensiska dollar skulle betalas eller erhållas för 1 Euro. Cypern och Malta, som citerades som bas till USD och andra, var nyligen bort från listan när de gick med i euroområdet.
I vissa områden i Europa och i detaljhandelsmarknaden i Sverige återförs EUR och GBP så att GBP citeras som den fasta valutan till euro. För att avgöra vilken som är den fasta valutan när varken valuta är på listan ovan (dvs. båda är ”andra”), marknaden är konventionen att använda den fasta valutan som ger en större än 1.000 valutakurs. Detta minskar avrundning problem och behovet av att använda överdrivet antal decimaler. Det finns några undantag till denna regel: till exempel japanskt ofta citerar sin valuta som bas till andra valutor.
Offert med ett lands hem valuta som prisvaluta (exempelvis euro 0.8989 = USD 1.00 i euroområdet) kallas direkt offert eller prisuppgift (från landets perspektiv) och används i de flesta länder.
Offert med ett lands hem valuta som enheten valuta (exempelvis USD 1.11 = 1,00 euro i euroområdet) kallas indirekta citat eller kvantitetoffert och används i Brittiska tidningar. Det är också vanligt i Australien, Nya Zeeland och euroområdet.
Använda direkta citat, om hem valutaförstärkning (d.v.s. uppskattar eller blir mer värdefull) då växelkursen nummer minskar. Omvänt, om den utländska valutan stärks och hem valutan är avskrivningsbara, växelkurs ökar.
Marknaden konventionen från det tidiga 1980-talet till och med 2006 var att de flesta valutaparen var anges med fyra decimaler för avistatransaktioner och upp till sex decimaler för forward outrights eller swappar. (Den fjärde decimalen brukar kallas en ”pip”). Ett undantag var valutakurser till ett värde av mindre än 1.000 som var vanligtvis anges med fem eller sex decimaler. Även om det finns inga fasta regler, valutakurser numeriskt större än runt 20 var vanligtvis anges med tre decimaler och växelkurser som är större än 80 var anges med två decimaler. Valutor över 5000 citerades oftast utan decimaler (exempelvis tidigare turkiska Lira). t.ex. (GBPOMR: 0.765432 -: 1.4436 – EURJPY: 165.29). Med andra ord, anges citat med fem siffror. Där ligger de under 1, innehålla citat ofta fem decimaler.
I 2005 bröt Barclays Capitals med konventionen genom att citera spot växelkurser med fem eller sex decimaler på deras elektroniska hantering plattform. Sammandragning av sprider (skillnaden mellan budet och be priser) utan tvekan nödvändiggjorde finare prissättning och gav bankerna möjlighet att försöka vinna transaktioner på multibank handelsplattformar där alla banker annars kan ha citerar samma pris. Ett antal andra banker har nu följt detta system.
Valutakurser

Alternativ valuta

Alternativ valuta definieras som en valuta som inte regleras av en stat. De vanligaste valutorna är de som företag erbjuder som lojalitetsprogram där ett visst antal poäng som tjänats in kan bytas mot varor istället för en traditionell valuta. Kryptovaluta som Bitcoin är också en alternativ valuta.

Så här säger skatteverket om valutor

Vid avyttring av utländsk valuta och av fordringar i utländsk valuta ska kapitalvinstbeskattning ske. Bestämmelserna omfattar alla typer av fordringar, till exempel obligationer, förlagsbevis, inlåningskonton i utländsk bank (bankböcker), privata skuldebrev/reverser samt sedlar och mynt i utländsk valuta.
Även konvertibler, vinstandelsbevis och kapitalandelsbevis omfattas av bestämmelserna om de är utgivna i utländsk valuta, till skillnad från de som är utgivna i svenska kronor som beskattas på samma sätt som delägarrätter (aktier med mera).
Till nämnda grupp hör även terminer, optioner och liknande avtal där den underliggande egendomen kan kopplas till utländsk valuta eller fordran i utländsk valuta eller ett valutaindex.
Även kursvinster och kursförluster på skulder i utländsk valuta är skattepliktiga respektive avdragsgilla i inkomstslaget kapital.
Av praktiska skäl har ett undantag från beskattning införts. Det gäller kursvinster och kursförluster på så kallad resevaluta. Valuta som är avsedd för den skattskyldiges personliga levnadskostnader under tillfällig vistelse utomlands är alltså inte skattepliktig eller avdragsgill. Detta gäller även resecheckar och liknande. Med tillfällig vistelse avses normalt högst sex månader. Det är avsikten med innehavet som är avgörande. Därför är inte heller växling av eventuell överbliven valuta vid hemkomsten beskattningsbar.

Kontrolluppgifter

Den som för en fysisk person, ett dödsbo eller för en juridisk person förmedlar betalning till eller från Sverige på mer än 150 000 kronor ska lämna kontrolluppgift på detta. Kontrolluppgift lämnas även på delbetalningar om totalsumman överstiger 150 000 kronor. För fysiska personer och dödsbon gäller uppgiftsskyldigheten bara om personen är obegränsat skattskyldig. Kontrolluppgift  lämnas även för de betalningar inom Sverige som en obegränsat skattskyldig gör till eller tar emot från en begränsat skattskyldig.

Med obegränsat skattskyldig fysisk person avses:

 • den som är bosatt i Sverige
 • den som stadigvarande vistas i Sverige
 • den som har väsentlig anknytning till Sverige och
  som tidigare varit bosatt här.

Övriga fysiska personer är begränsat skattskyldiga vilket innebär att endast vissa inkomster beskattas i Sverige.

Kontrolluppgiften innehåller uppgifter om betalningens belopp, vad betalningen avser, vilket land som betalningen gjorts till eller kommer från samt vid betalning till utlandet, betalningsmottagarens namn.

valutor kurser omvandlare

 

Summering

Valutakurser visar hur olika valutor handlas med varandra. Man ställer två valutor mot varandra. Många handlar med valutor för att tjäna pengar. Det är framförallt centralbankernas agerande som ligger till grund för valutakursens rörelser.